menü

Póló

Barack

Az oldal karbantartója:
Tímár András <timar@fsf.hu>

Utolsó frissítés:
$Date: 2005/01/01 17:12:51 $

 

Dokumentáció

A legátfogóbb és legérthetőbb összefoglalás magyar nyelven: Florian Müller - Ne legyenek szoftverszabadalmak! Ez egy soknyelvű weboldal magyar változatának PDF formája. Az oldal a www.NoSoftwarePatents.org címen érhető el.

LME sajtónyilatkozat: http://linux.hu/article.php?id=3470

Egy hétköznapi internetes áruházat érintő pár szabadalmat leíró példa: http://lme.tsabi.hu/webshop/webshop_hu_new2_20040513.pdf

Tévedés ne essék: ez nem egy fiktív, rémisztő jövőkép. A szabadalmak már be vannak jegyezve, és lajstromszámmal „legalizálásra” várnak. Tudni kell, hogy a jelenlegi becslések szerint 20-30 ezer bejegyzett szoftverszabadalom van az Európai Szabadalmi Hivatalnál. Az amerikai American IP Law Association becslése szerint egyetlen szabadalommal kapcsolatos védelmi per költségei 3 millió USD-t tesznek ki. Jelenleg Amerikában a MS bejegyezte gyakorlatilag a dupla egérkattintást is, és nyilvánvalóan az új direktívának köszönhetően hamarosan Európában is megjelennek a hasonló trivialitások. Sőt, a következő Word-állomány XML struktúrája is be van már jegyezve EP1376387 szám alatt.