menü

Póló

Barack

Az oldal karbantartója:
Tímár András <timar@fsf.hu>

Utolsó frissítés:
$Date: 2005/01/01 17:12:50 $

 

Mondj nemet a szoftverszabadalmakra!

Vonja vissza Magyarország a szoftverszabadalmi irányelvjavaslatot támogató szavazatát!

Lehetséges, hogy már értesültél róla, hogy a szabadalmi irányelvjavaslat (9713/04, PI CODEC 752) elfogadhatatlan a szabad szoftvert használó közösség, valamint a szoftverfejlesztő kis- és középvállalkozások számára. Az Európai Parlament szeptemberben ismét szavazni fog a kérdésről. Ám az eddig történtek ismeretében nagyon nagy meggondolatlanság lenne megvárni azt, hogy a jelenlegi direktíva-változat kerüljön a parlament elé. Módfelett kívánatos lenne visszavonni azt a megszövegezést, melyet a Versenyképességi Tanács (VT) elfogadott. Célunk, hogy állítsák vissza azt a megfogalmazást, amelyet egyszer már megszavazott az Európai Parlament.

Tudjuk, hogy Hollandia már visszavonta a jelenlegi direktíva támogatását, mert a jelenlegi irányelvjavaslatból látványosan hiányoznak a beépített fékek és biztosítékok. Mint ahogyan azt az International Herald Tribune is megírta, Dánia, Németország, Lengyelország és Portugália miniszterei által leadott szavazatok sem tükrözték a megbízó kormányuk valódi álláspontját. A direktíva jelenlegi támogatottsága tehát meglehetősen ingatag. Ennek okán még egy kis változás is képes megfordítani a kedvezőtlen helyzetet: ha Magyarország is visszavonja támogató szavazatát, akkor a jelenlegi elfogadhatatlan direktíva támogatottsága megbukik.

A VT május 18-án leadott magyar szavazat óta hangoztatott kérésünk és megismételt érveléseink mindeddig süket fülekre találtak, és mint utolsó lehetőségünk tüntetést tartunk a Külügyminisztérium előtt, hogy felhívjuk magunkra a figyelmet és átadjuk petíciónkat: augusztus 28-án van a döntés utolsó pillanata. Hasonló tüntetésekre már sor került Brüsszeltől Bécsig - ám Európa határai nem állnak meg a szomszédunkban.

Megkérünk, hogyha még nem szembesültél a problémával, akkor tájékozódj a jelenlegi irányelvjavaslatról. Amennyiben nincsen egy Hatalmas Cég a tulajdonodban, akkor valószínű, hogy kedvezőtlen lesz Rád nézve. Ha így van, akkor kérjük gyere el augusztus 24-én a Magyar Köztársaság Külügyminisztériuma (1027 Budapest, Bem rakpart 47. ) elé 16:00 órára.

Végső célunk, hogy a Németország által javasolt, és a választott törvényhozói testület, az Európai Parlament által is elfogadott, ám az előkészítő Bizottság és a VT által később önkényesen kitörölt részlet visszakerüljön a maga teljességében az irányelvjavaslatba.